Wat is mijn huidconditie?
Het blijkt behoorlijk lastig te zijn om je huid goed te analyseren. Uit onderzoek blijkt dat vier van vijf de vrouwen niet in staat is haar eigen huidtype correct te bepalen. Wil je je huid gezond en mooi houden, dan is het essentieel om je huidtype te kennen. Immers, als je je huid verzorgt met producten die niet bij je huidtype passen, doet het weinig goeds voor je huid. Voor gezichtsverzorging worden de huidtypes ingedeeld in de volgende categorieën:
Normale huid
Een normale huid voelt zacht en soepel aan en heeft een gelijkmatige, egale teint zonder roodheid. De huid is niet vet en niet droog, de poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Er zijn geen irritaties en onzuiverheden (puistjes) zichtbaar. Ondanks dat de huid geen problemen heeft, is een juiste huidverzorging van belang om je gezicht in balans te houden en huidveroudering en rimpels tegen te gaan.

Droge huid
Bij een droge huid is de huidbarrière beschadigd en heeft de huid het natuurlijk vermogen om goed te functioneren verloren. De huid kan daardoor ruw, trekkerig en onprettig aanvoelen en schilferige plekjes, kloofjes en droogte rimpels vertonen. Het gezicht kan er ook dof en grauw uitzien. Bij een droge huid is het aantal vetten in de huid verlaagd, waardoor er in de bovenste huidlaag microscopisch kleine openingen ontstaan waardoor de huid te veel vocht verliest. De droge huid wordt daarom soms ook wel vetarme huid genoemd. Verzorging van de droge huid staat in het teken van het voeden en het herstellen van de natuurlijke beschermlaag van de huid.

Onzuivere huid
Een onzuivere huid kan verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is overtollige talgproductie. De talgproductie wordt vaak beïnvloed door je hormoonhuishouding. Tieners en zwangere vrouwen hebben hier eerder last van. De onzuivere huid herken je aan puistjes, mee-eters en verwijde poriën. Deze onzuiverheden vind je vaak op je voorhoofd, neus en kin (ook wel de T-zone genoemd) maar ze kunnen ook voorkomen op je wangen, hals, schouders, decolleté en ook op je rug.

Gevoelige huid
De helft van de mensen heeft in zekere mate een gevoelige huid. Dit betekent dat de huid snel reageert op prikkels van buitenaf en meer uit balans is dan gewoonlijk, wat kan leiden tot overgevoeligheid en kleine irritaties. De huid is vaak dunner en heeft een fijnere structuur. Hierdoor resulteren deze prikkels vaker in reacties zoals roodheid en vlekken of een trekkerig gevoel. Een gevoelige huid geeft vaak extreme reacties op prikkels zoals op een temperatuurs- of weersverandering of op het opbrengen van cosmetica.


Donkere huid
Je zou denken dat de huid van alle mensen precies hetzelfde is en dat ook de huid van alle huidskleuren op dezelfde manier is opgebouwd. Maar dat is niet zo. De donkere huid is op sommige punten toch net even iets anders. Een donkere huid bevat meer pigment en een dikkere hoornlaag, waardoor de huid beschermd wordt tegen uv-straling. De donkere huid produceert ook meer talg en is daardoor wat vetter. Daarnaast heeft een donkere huid grotere poriën die de transpiratie vergemakkelijken. In Nederland is het klimaat anders, waarop de donkere huid kan reageren, bijvoorbeeld doordat de talgklieren verstoppen, wat kan resulteren in acne. Een donkere huid is ook meer gevoelig voor pigmentverstoringen, maar gelukkig weer minder gevoelig voor het vroegtijdig ontstaan van rimpels en verslapping.

Ouder wordende huid vanaf 50 jaar
Bij de huid boven de 50 jaar is het verouderingsproces vaak goed zichtbaar. Dit komt doordat de huid minder collageen en elastine bevat en het vermogen van de cellen om vocht vast te houden lager ligt. De huid is dunner en slapper en voelt vaak droog aan. Bovendien zijn er vaak rimpels en diepere lijnen zichtbaar en kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Tevens kan de huid wat doffer van kleur worden.
Functies van de huid
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De huid beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze zorgt ervoor dat we niet snel oververhit, onderkoeld of uitgedroogd raken. Door het tastgevoel van de huid kunnen we dingen voelen en bijv. kippenvel krijgen. Onze huid maakt ons herkenbaar voor de mensen om ons heen. Met de mimiek van onze gezichtshuid kunnen wij vreugde, verdriet of vermoeidheid tonen. Kortom, onze huid maakt ons wie we zijn en verdient daarom alle aandacht en zorg.
De huid bestaat uit verschillende lagen en is bedekt door een laagje talg. Onder dit talglaagje bevindt zich de hoornlaag, een laag die bestaat uit dode huidcellen. Dit klinkt misschien vreemd, maar deze laag heeft twee belangrijke functies: als eerste het weerhouden van chemische stoffen, water en bacteriën, en als tweede het voorkomen dat vocht uit de huid kan verdampen en de huid daardoor uitdroogt.
De conditie van de huid is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, leefwijze, klimaat, omgeving en psychosociale gesteldheid. Hierdoor kunnen er veranderingen in de huid plaats vinden waardoor de huid bijvoorbeeld droger, vetter of slapper wordt.